8. heinä, 2018

Onko sinulla verkostoitumisstrategia?

Tämän lauseen kuulin vuonna 2010. Tutkimusten mukaan menestymisen taustalla usein on se, että jatkuvasti oppii tuntemaan uusia ihmisä ja auttaa heitä menestymään. Varsinkin amerikkalaisilla tämä on verissä. Kuitenkin vain noin 4%:lla ihmisistä on verkostoitumisstrategia, eli jatkuva tapa oppia tuntemaan uusia ihmisiä sekä auttaa heitä menestymään. Kuulin tämän lauseen Jussi Rasalta, joka aloitti vuonna 2008 rakentamaan Suomeen Business Network International -ryhmää, ja jonka Helsingin Hotelli Helgan kokoukseen syksyllä 2009 Marsa Bäck minut oli kutsunut. Olin ihmeissäni, kun yli 30 yrittäjää ja myyntityössä olevaa ihmistä kokoontui aamulla klo 7 aikaan aamiaiselle ja tutustumaan toisiinsa. Suurin yllätys minulle oli se, että toiminnan ydintavoite ei ollut maksimoida omaa hyötyä vaan kaverin hyöyty. Vääjäämättä itsekin tulee osalliseksi siitä, että alkaa saamaan erilaisia hyötyjä elämäänsä, oli ne sitten kaupallisia tai jotain ihan muuta. 

 
Näinä vuosina minulle tosiaan on kirkastunut tämä kysymys “onko sinulla verkostoitumisstrategia”. Aluksi en edes tiennyt mitä sana “strategia” oikein tarkoittaa. Nyt sen tiedän tarkoittavan jatkuvia toimia & rutiineja tavoitteen saavuttamiseksi. Strategian toteuttaminen tarkoittaa yksinkertaisimillaan sitä, että tekee ikävistä asioista itselleen automaattisia rutiineja. Verkostoitumisessa tämä tarkoittaa sitä, että a) herää joka viikko hieman aikaisemmin ja menee tapaamaan kollegojaan & tapaamaan uusia ihmisä, b) näkee viikottain vaivaa ja aktiivisesti suosittelee kollegojaan tuntemilleen ihmisille, c) opettelee tuntemaan toisten yrittäjien liiketoimintaa ja minkälaisia asiakkaita he tarvitsevat d) miettii mitä elämässään tarvitsee ja miten kertoa se tuntemilleen ihmisille e) lisää uusia tuttavuuksia jatkuvasti automaattiseen viestintäkanavaan ja käy dialogia heidän kanssaan. Sitten vain dynaamista venaamista + hyötyjen keräämistä!
 
Nyt lomani alussa on aika tehdä pientä hyötykirjanpitoa, mitä kaikkea itse olen saanut tämän vajaan yhdeksän vuoden aikana. Aluksi vähän taustaa, mitä kaikkia rooleja minulla on ollut ja on tällä hetkellä. 
- Olen ollut BNI:ssä liikekumppanina vuosina 2010-2017 neljässä eri ryhmässä. Takana on siis arviolta 300+ tiukkaa aamuheräämistä :-) 
- Olen ollut mukana perustamassa neljää eri BNI-ryhmää vuosina 2012-2018, näissä eri rooleissa (puheenjohtaja, konsultti)
- Perustimme Maijun kanssa Leppävaaraan oman BNI-ryhmän v. 2016, jossa nyt 52 liikekumppania.
- Perustimme v. 2017 BNI Tapiolan, jossa nyt 44 liikekumppania
- Syksyllä 2017 aloitin aluejohtajana Oulun alueella, jossa nyt on yhteensä 49 liikekumppania ja kaksi BNI -konsulttia.
 
Ja ne hyödyt:
- Rakensin yhdessä yhtiökumppaneitteni kanssa Bitify Oy:n, jonka menestys perustui tapaamisiin PK-yrittäjien kanssa. Vuosina 2011-2106 tapasimme n. 10.000 yrityspäättäjää, ja tapaamisista n. 20% saatiin systemaattisen verkostoitumisen kautta.
- Minun n. 1100 Facebook -kaverista arviolta 400 olen tavannut BNI:n kautta. Käyn dialogia verkon kautta näiden ihmisten kautta liki päivittäin
- Naisystäväni Maijun tapasin BNI:ssä v. 2014 noin 3kk avioeroni jälkeen
- Kymmeniä ellei peräti satoja uusia asiakkaita + BNI -kollegani ovat saaneet tänä aikana uutta liikevaihtoa arviolta 700.000 euron edestä
- Keväällä 2017 kirjoitin Faceen etsiväni Maijun kanssa omaa merenrantamökkiä, ja BNI-ystäväni Kati Asplund Biliasta antoi saarikauppoihin johtaneen vinkin
- Olen löytänyt yritykselleni tilitoimiston, painotalon, liiketilat, mainostoimiston, lakifirman, sisustussuunnittelun, remonttifirman jne jne, lista on tosi pitkä! Ja minulla ei mene aikaa heidän kanssaan palaveeraamiseen, kun tapaan heitä muutenkin joka viikko. Siinä voi sitten aamiaisen / lounaan aikana päättää pöytäseuran ja käydä läpi asioita ilman, että tuntilasku ruksuttaa :-) 
- Viimeisen 2kk:n aikana olen nopeasti kasvavalle SSA Groupille suositellut useaa BNI-kollegaani ja Oulun & Espoon suuntaan on tullut mukavasti toimeksiantoja - on ollut ilo auttaa molempia osapuolia.
 
Ovatko kaikki nämä uhrautumiset olleet hyötyjen väärtti?
Aluksi minua hirvitti nähdä kaikki vaiva “ehkä” saavutettavien hyötyjen eteen. Kun katson taaksepäin ajattelen, minkälaista elämäni olisi juuri nyt ilman tätä? Minulla ei varmasti olisi ihanaa rakkaussuhdetta Maijun kanssa, minä en kirjoittaisi tätä blogia omassa saaressa enkä todennäköisesti olisi saanut myytyä yritystäni hyvällä voitolla kun sillä ei olisi ollut tarpeeksi asiakkaita. Aikaisia heräämisiä en ole miettinyt moneen vuoteen, koska odotan uteliaisuudella joka viikko, keitä tällä viikolla tapaan? Haluan kertoa kaikille, mitä kaikkea olen tehnyt muiden hyväksi ja nautin menestystarinoista joita muilta kuulen. Tekemisen vaiva on muuttunut matkan varrella tekemisen iloksi ja minulle tämä kaikki “verkostoituminen” onkin sitä oikeaa elämää, jota rakastan. Sitä elämää miksi minä olen täällä.
 
Tarmo