10. tammi, 2017

Miksi IT-Yrittäjä kouluttautui yritysneuvojaksi?

Luin joululahjaksi saamani kirjan nimeltä ”Elon Musk”. Se alkoi loistavasti: ”Kun sähkö, puhelin ja autot sekä lentokoneet oli keksitty, ihminen viety kuuhun, mitään muuta merkittävää ei sen jälkeen ole keksittykään. Me haaveilimme lentävistä autoista. Saimme 140 eri merkkiä joista valita”. Elon Musk on sarjayrittäjä niin kuin minäkin, melkein olemme jopa saman ikäisiä. Koska Amerikassa kaikki on suurempaa, on myös Elon saavuttanut minua suurempia asioita. Kaikki kunnia hänelle – hieno mies jolla on upeat arvokkaat tavoitteet (viedä ihminen Marsiin ja samalla pelastaa maapallo saastumiselta) ja kyky saavuttaa ne yhtiöidensä kautta (SpaceX, Tesla, Solarcity). Myös minua ohjaa vimma muuttaa tätä hullua maailmaa – olen vain valinnut tieni Suomessa ja IT-maailmassa.

Koululaitoksen tarjoama IT-osaaminen

Kun minä kävin kouluja 80-luvulla, oli tietotekniikasta juuri aloitettu puhumaan. Silloin puhuttiin ATK:sta. Espoonlahden Kauppaoppilaitokseen oli saatu varustettuja yksi luokallinen tietokoneita, joissa oli sellainen musta/keltainen kursorinäyttö. Siinä sitten harjoittelimme binääriaakkosia ja opettelimme koodailemaan sen aikaista koodauskieltä. Kun armeijan jälkeen menin töihin v. 1991 Interbankiin, lyötiin eteeni ensimmäinen tietokone jossa oli Windows käyttöjärjestelmä. Muuta en osannut tehdä kuin pasianssia pelata kun se minulle näytettiin. Jo silloin harmittelin sitä, miksi kauppaopisto ei opettanut minulle yhtään tietokoneiden käytöstä. Noh – kuten miltei kaikki meistä opin sitten pikkuhiljaa käyttämään ensin tekstinkäsittelyä (word), sitten exceliä, outlookia ja jopa Internetiä. Toisen yhtiöni liikeidea oli korjata rikkoontuneita tietokoneita, tulostimia ja palvelimia – vaikka olin vasta muutaman vuoden ehtinyt itsekään tietokonetta käyttää. Jo silloin minua vaivasi ajatus siitä, että oma osaamiseni IT:ssä on vajavaista.

IT:ssä ei ole keksitty mitään uutta 25 vuoteen

Kun minä otin 90-luvulla ensimmäisiä kosketuksiani tietotekniikkaan, oli käytännössä nykyisen IT:n kaikki keksinnöt jo keksitty; graafinen käyttöliittymä, sähköposti, Internet, tulostimet ja muut härpäkkeet. Nykyajan älypuhelimet, Pilvi-palvelut facebookit ja whatsupit ovat vain samojen keksintöjen eri ilmentymiä – keino hakea tietoa, jalostaa sitä, tallentaa sekä jakaa. Mitään muuta yhtä merkittävää ei sen jälkeen ole keksitty.

Yksi asia on vielä keksimättä

Nimittäin unelma siitä, että ihmiset osaisivat käyttää ja hyödyntää tekniikkaa. Kun puhutaan yritysten digiloikista tai yritysten kilpailukyvyn parantamisesta, tarkoitetaan käytännössä meidän IT-osaamistason parantamista. Tarvittavat ohjelmat ja koneet on jo keksitty, mutta se miten ihmiset saadaan niitä käyttämään – sitä ei vielä ole keksitty.

Kuten minäkin, suurin osa meistä tavallisista töissä käyvistä ihmisistä on itse opetellut käyttämään tietokoneita. Tämän vuoksi edelleen yli 90% koneiden ominaisuuksista jää hyödyntämättä. Miksi näin on? Tähän on monta syytä. Yleisin on se, ettei kukaan aseta osaamiselle tavoitteita. Ei koululaitos, eikä työpaikat. Jokainen on nähnyt työpaikkailmoituksen jossa arvostetaan Office –ohjelmien käytännön osaamista mutta mitenkä sen todennat? Mikä on standardi osaamiselle? Kymmensormijärjestelmä ja 1000 sanaa 10 minuutissa? Ei sellaista ole. Miksi ei ole? Meillä on liikaa standardeja. On mäkkejä, peeceitä, linuxeja ja erilaisia softia ja hupiohjelmia. Osaamisen mittareita olisi äärimmäisen vaikea rakentaa maailmassa, joka muuttuu jatkuvasti.

Miten Yritysneuvoja liittyy tähän mitenkään?

Olen yritysteni kautta vakioinut elämäni aikana yli 500 yrityksen IT-infran. Se mahdollistaa kollektiivisen osaamisen kehittymisen. Mutta se tärkein – osaamistason vakiointi – jää usein tekemättä. Missioni on antaa jokaiselle toimistotyötä tekevälle ihmiselle ½ tuntia lisää aikaa – joka ikinen päivä. Ja joka vuosi uudelleen. Se onnistuu, kun neuvon aktiivisesti yrityksiä hyödyntämään IT:tä tehokkaammin, ja teen sitä digitaalisesti sekä järkevästi. Yritysneuvojan erikoisammattitutkinto on vähän kuin johtamisen erikoisammattitutkinto, mutta painottunut yritysten neuvontapalveluihin. Sen suoritti 40 % koko Office Management Oy:n henkilöstöstä (10 henkilöä 25:stä) minä mukaan lukien. Uuden Yritysneuvontaorganisaation yksinkertainen missio on selvä; auttaa jokaista ihmistä saavuttamaan ½ tuntia päivässä lisää työaikaa – jatkuvasti omaksumalla uusia tapoja hyödyntää tekniikkaa. Oli se sitten Business Intelligenceä, BigDataa, uusia Pilvi-palveluita, CRM –järjestelmiä tai mitä tahansa. Kun tuttu ja turvallinen IT-myyjä tai huoltomies osaa & haluaa neuvoa sinua tekniikan hyödyntämisessä, voidaan saavuttaa vaikka mitä. Katso aiheeseen liittyvä video tästä linkistä: http://www.tarmoherlevi.fi/432862702

Tulen rakentamaan eräänlaisen ”Akatemian” ja koulutusputken. Kuten Tesla tarjoaa ilmaisen sähkölatauksen autoilleen, tulen elämäni aikana neuvomaan ja kouluttamaan ihmisiä hyödyntämään IT:tä. Tulen mittaamaan sitä, miten sinun työaikaasi säästyy joka päivä ½ tuntia. Ja joka ikinen vuosi aina uudelleen.  

Espoossa 9.1.2017

Tarmo Herlevi
Yrittäjä ja innostaja