1. syys, 2015

Työharjoittelijasta toimitusjohtajaksi 20 kuukaudessa – uraohjuksen viisi ominaispiirrettä

Tommi Karjula aloitti työharjoittelussa Hetihuolto Oy:ssä 4.1.2014. Kaksikymmentä kuukautta myöhemmin hänet nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi. Miksi juuri Tommi pystyi tähän? Mikä teki hänen urakehityksestään Hetihuollossa poikkeuksellisen nopeaa?

Olen 21 vuoden yrittäjä-urani aikana palkannut satoja työntekijöitä. Miksi toinen työntekijä nousee urallaan ja toinen jää suorittajaksi? Onko toinen toistaan parempi? Vastaus kuuluu; ei ole. Yrityksessä on erilaisia rooleja, ja kuhunkin rooliin tarvitaan erilaisia ihmisiä. Menestyvässä yrityksessä on alan parhaita suorittavia tekijöitä, parhaat myyjät/markkinointi-ihmiset mutta myös paras toimiva johto. Tässä kirjoituksessa haluan tuoda esiin urallaan suorittajasta toimitusjohtajaksi nousevan henkilön parhaita luonteenpiirteitä:

1) Kyky tehdä mitä lupaa ja vielä vähän enemmän.
Työntekijöitä on monenlaisia. Niitä jotka tekee minkä lupaa ja niitä jotka selittelee. Sitten on vielä niitä, jotka tekevät lupaamansa päälle tekee vielä vähän enemmän. Jollain käsittämättömällä tavalla uraohjus taikoo samassa työajassa moninkertaisen määrän tuloksia perttiperussuorittajaan verrattuna. Taustalla on poikkeuksellinen kyky asettaa tavoitteita omalle työlleen ja saavuttaa niitä. Viimeiseen ryhmään kuuluvat myös jatkuvasti nostavat omaa rimaa korkeammalle – pyytämättä.

2) Pitää huolta itsestään ja läheisistään
Lähes poikkeuksetta menestyjä on hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Hän tekee paljon töitä mutta vastapainoksi myös urheilee ja viettää läheistensä kanssa paljon aikaa. Yleensä menestyjä ei tee tätä vapaa-ajan kustannuksella, vaan hän myös matkustelee mielellään, muistaa puolison merkkipäivät, käy ulkona syömässä ja harrastaa kulttuuria, musiikkia yms. Menestyjä on aina hyvin pidetty lähipiirissään, koska hän on kiinnostunut siitä mitä muille kuuluu.

3) Hän osaa laskea nopeasti
Lähes poikkeuksetta urallaan nopeasti menestyvä henkilö laskee asiat nopeasti päässään tai kännykällään. Kysyi häneltä mitä tahansa lukua tulee se kuin ”apteekin hyllyltä”, jos ei ulkomuistista niin nopeasti kännykästä tai tietokoneelta luettuna. Hän tietää mitkä avainluvut toteutuessaan vie yrityksen kohti menestystä – ja vääjäämättä myös itsensä.

4) Hänen päätökset perustuvat usein intuitioon
Tuleva toimitusjohtaja tekee paljon päätöksiä. Arvioini mukaan 5-10 kertaa enemmän päätöksiä päivittäin kuin normityöntekijä. Päätökset perustuvat alitajuisiin arvioihin ja laskelmiin, joita hän ei usein tietoisessa mielessään käsittele. Kun tavallinen ihminen keskittyy viihteeseen ja feispuukkiin, tuleva toimitusjohtaja käy mielessään läpi yrityksen prosesseja, kehitysideoita, rekrytointeja ja asiakaskeissejä. Tämä on menestyjän lifestyle, harrastus, intohimo. Joidenkin mielestä se on huono juttu miettiä vapaa-ajallaan työjuttuja, mutta menestyjä tekee sitä intohimosta. Kumpi olikaan typerämpää – kommentoida kaverin viikonlopputörttöilyjä sosiaalisessa mediassa vai lukea oman alan mielenkiintoisia uutisia lehdestä?

5) Menestyjä oppii nopeasti ja auttaa muita oppimaan
Uraohjus oppii yrityksen menestymisen kannalta tärkeitä taitoja nopeasti. Mutta sen sijaan että hän tulisi yrityksen parhaaksi jossain osa-alueella, hän opettelee tärkeimmät prosessit ja huolehtii siitä, että kussakin osa-alueessa on alan paras tekijä. Hänelle on tärkeää, että muut oppivat vielä häntä nopeammin yksittäisen prosessin osa-alueen, esimerkiksi parhaaksi huoltomieheksi, myyjäksi tai laskuttajaksi. Hänellä on ainutlaatuinen kyky havaita organisaation haavoittuvat kohdat ja auttaa muita ihmisiä kehittymään jotta haavoittuvuudet saadaan paikattua.

Kun kysyn työntekijöiltä, ketkä kaikki haluavat johtajiksi, useimmat nostavat kätensä. Kun näytän tämän jälkeen edellä mainitut, johtajalta vaaditut luonteenpiirteet, useimmat kädet laskevat alas. Myös niiden, joista oikeasti olisi johtajaksi. Usein luullaan, että menestyminen vaatii sosiaalisuutta (kyky kertoa oma mielipide), mutta sitä tärkeämpiä ominaisuuksia ovat sosiaaliset taidot (kyky kuunnella muiden mielipiteitä).

Kiitos Tommille hienosta etenemisestä urallasi tähän saakka – on ollut hienoa oppia tuntemaan sinut! Kiitos myös Bitifyn kaikille johtoryhmän jäsenille ja erityisesti Jaakko Sippolalle upeasta työstä kyseisen yrityksen toimitusjohtajana.

 

Espoossa 1.9.2015

 

Tarmo Herlevi
Yrittäjä