Onko naisen euro 80 senttiä vai 1,02 euroa?

Sosiaalisessa mediassa on tällä viikolla paljon keskusteltu siitä, onko miehen euro naisen 80 senttiä vai 1,02euroa. Minä itse, sekä ystäväni ja yrittäjäkollegani Juha Särestöniemi sohaisi ampiaispesään kun aloitimme keskustelut Facebook –sivustolla, ja haluan tässä blogissa tarkemmin käsitellä tätä asiaa.

Olen aikaisemminkin käsitellyt blogissani miesten ja naisten välistä tasa-arvoa ja sitä, miten minut on kasvatettu tasa-arvottomaan elämään. Tarkalleen ottaen väitän, että tasa-arvo ei ole yhteiskuntamme ongelma, meidät on kasvatettu elämään siten. Taustalla elää asenteemme ja kasvatuksemme ”miesten ja naisten töihin” sekä se, että yksilöt ja perheet eivät osaa pyytää apua omiin töihinsä.

Mennään takaisin tuohon artikkeliin, jossa väitetään miesten tekevän töitä niska limassa – naiset eivät. Artikkeli löytyy täältä: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/04/07/miehet-painavat-toita-niska-limassa-naiset-eivat/20104864/139

Eurot omassa elämässäni

Itse laskimme v. 2012 myös työtunnit edellisessä avioliitossani, paljonko perheessä (kolmilapsinen) tehtiin töitä. Kun huomioitiin merkonomi-isän (yrittäjä) eli meikäläisen n. 45h työviikko, sosionomiäidin n. 26h työviikko, kotityöt, kaupoissa käynnit, lasten harrasteet, remontit ja pihanhoito, autojen ylläpidot, siivoukset jne. aina päädyttiin tismalleen samaan työtuntimäärään viikoittain. Kun lisäsimme vielä omat harrastuksemme ja menot listalle huomasimme, että jäljelle jäi – yllätys, yllätys - about saman verran tunteja lepoon ja nukkumiseen. Pidin välillä oikein tuntikirjaa tehdyistä töistä. Kaikki rahat joita ansaitsimme kulutettiin ja investointiin tottakai tasan – yhteisen perheen eteen töitä aina on tehty. Jos ehdotin au-pair tyyppistä ratkaisua tai siivoojaa, jolla olisimme voineet halutessamme uraamme/koulutustasoamme kehittää, ei se käynyt päinsä. Ideana oli se, että työllämme näytämme lapsille esimerkkiä ja saamme olla enemmän heidän kanssaan. Näillä esimerkeillä siirrämme seuraavalle sukupolvelle esimerkin miesten ja naisten töistä. Noh, tehtiin sitten itse kaikki ja oletettavasti ansaintatyön palkat jakaantuivat minä 70% ja ex-puolisoni 30%. Jos huomioitiin osingot ja muut pääomatulot, oli suhde vielä erinäköisempi. Saatiin vähän ennen avioeroamme viime keväänä eläkeyhtiöiden ennusteet tulevista eläkkeistä, ja ex-puolisoni kannalta se oli aika lohdutonta luettavaa. Onneksi olimme maksaneet vapaaehtoisia eläkevakuutuksia vuosittain molemmille.


Kerron tämän vain siksi, että toisaalta kaikki tämä oli oma valinta, toisaalta kasvatuksemme ohjasi valintojamme. Suomalaiseen arkeen kuuluu tehdä itse kaikki, ja palvelujen ostaminen on heikkouden merkki. "Kyllä tästä itse selvitään, turha apua pyytää" oli ohjaava ajatus, oikeaa talvisodan henkeä. Myös tämän Pauli Sumasen tutkimuksen kieltäminen "miesten propagandana" on omanlaista heikkoutta - helpon suomalaisen ajattelun lopputulemaa. Aito tasa-arvo lähtee siitä, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet tehdä valintoja sukupuoleen katsomatta, ja ansainnassa näin Suomessa käy varmasti.
Taloussanomien kirjoitus ja tutkimus on hyvä, koska siinä ensimmäistä kertaa tuodaan esiin aito fakta - naisen euro on 80 senttiä tai 102 senttiä riippuen otetaanko kaikki faktat mukaan vai ei.

Maksanko sukupuolen mukaan palkkoja työntekijöilleni?

Itse olen elämäni aikana palkannut noin 300 ihmistä, miehiä ja naisia. En ole ikinä, kertaakaan edes ajatellut maksavani eri palkkaa ihmisille sukupuolen mukaan. Itse asiassa täysin absurdi ajatus, koska ihmisen bruttopalkka on työn tuottavuuden osa, yleensä n. 20-30% siitä mitä loppuasiakkaalta laskutetaan. Siinä ei sukupuolella ole mitään tekemistä. Hassua olisi tienata yrittäjänä enemmän naisen tekemillä työtunneilla kuin miesten tekemillä. Tai laskuttaa asiakkailta miesten tekemistä asennuksista 100e/h ja naisten tekemistä asennuksista 80e/h. Höh sanon minä. Herätkää.

Toivottavasti kirjoitukseni herättää keskustelua, koska vain siten näistä rakenteellisista ongelmista päästään eroon. Minun missioni elämässäni on se, että jokainen ihminen maailmassa ikään, rotuun, uskontoon, seksuaalisuuteen tai sukupuoleen katsomatta tavoittaa omia unelmiaan ja elää tervettä, täyttä sekä hyvää elämää.

Ystävällisin terveisin

Tarmo Herlevi